Glossari


Caciquisme: sistema social i polític en el qual existeixen les institucions democràtiques parlamentàries (eleccions, partits polítics...) de manera formal, però que de manera pràctica el poder és en mans de cacis, persones que posseeixen la major part de la influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió.

CNT (Confederació Nacional del Treball): sindicat d'estructura confederal i anarcosindicalista revolucionari fundat l'any 1910. Va ser el major sindicat obrer a Espanya i Catalunya el primer tercç de segle XX. Segueix l'acció directe, l'antiparlamentarisme, federalisme, l'autogestió, sistema econòmic basat en la llibertat i la igualtat... per la defensa d'un comunisme llibertari.

Dictadura Primo de Rivera: Règim polític espanyol iniciat pel cop d'estat del general Miguel Primo de Rivera el 1923, a Catalunya. Primo de Rivera tenia una imatge paternalista i difonia un discurs antisemitista molt actual dins de l'època. Acaba amb la dimissió del general el 28 de gener de 1930, en substitució de l'anomenada “Dictablanda” del general Dàmaso Berenguer

Locaut: Tancament temporal d'una empresa, per decisió de la direcció, en una situació de conflicte laboral.

Restauració: període històric que comprèn des del pronunciament del general Arsensio Martínez Campos el 1874 a la Primera República Espanyola i fins la proclamació de la Segona República, el 14 d'abril de 1931. Es caracteritza per un model d'estat liberal i la incorporació de moviments socials i polítics emergents arrel de la revolució industrial. El 1923 comença la decadència d'aquest estat amb la Dictadura de Primo de Rivera.

Mancomunitat de Catalunya: institució del 1914 d'àmbit català promoguda per Enric Prat de la Riba, dirigent de la Lliga Reginalista. Projecte d'integració de totes les diputacions provincials de Catalunya per aconseguir un instrument d'autogovern. Estava integrada per l'assamblea que agrupava els noranta sis diputats de Catalunya a les Corts espanyoles i pel Consell, format per vuit consellers i el president Enric Prat de la Riba. La Mancomunitat va realitzar una feina cultural i cívica que han perdurat en la història. No obstant això, va ser abolida el 1925 a conseqüència de la dictadura de Primo de Rivera.

Noucentisme: moviment cultural que comença el 1906 a Catalunya, amb la creació de Solidaritat Obrera. Eugeni d'Ors va ser el principal ideòleg i es un moviment que neix arrel del modernisme, amb la diferència que l'últim arriba a materialitzar la conjunció política i ideològica. Representa la imposició de la raó, precisió, serenitat, ordre i claredat a nivell ideològic i accepta el projecte d'autonomia per Catalunya, amb la presència indispensable de la burgesia. El noucentisme va consolidar l'hegemonia d'aquesta classe, però el 1923 es va dissoldre amb el cop d'estat de Miguel Primo de Rivera.

Patronal: Associació empresarial per a defensar els seus interessos econòmics i socials. Relatiu o pertanyent al patró o patronat.

Regeneracionisme: moviment intel·lectual entre s.XIX i XX que medita objectivament i de forma científica les causes de la decadència d'España com a Nació

Sindicat de branca: sistema d'organització sindical pel qual els treballadors del mateix ram o sector de producció s'uneixen per defensar els seus interessos.

Sindicat Lliure: organització sindical formada per militants carlistes el 1919. Els seus membres van participar a atemptats i assassinats de membres originaris de la CNT, com Salvador Seguir (Noi del Sucre). Va rebre el recolzament de Primo de Rivera, part de la policia i la dreta extrema.

Societat de masses: societat contemporània o industrial en què la societat es tendeix a associar com un conjunt o massa. Aquest terme també es pot associar amb qualsevol societat que es caracteritza per estar dominada per la cultura de masses, els mitjans de comunicació de masses, la societat de consum de masses i les institucions impersonals a gran escala.

Vaga: cessació voluntària en el treball per part dels empleats assalariats amb vista a obtenir de l’empresa algun avantatge relatiu a millores de sou o de les condicions de treball.
Vaga de braços caiguts:Vaga en què es deixa de treballar però es roman al lloc de treball.

No hay comentarios:

Publicar un comentario